2DAY'S POSTS INFO RUNNING

Crosslopen, wat is het en hoe begin ik er mee?

Hè, crossen? Is dat met een motor? Of met een fiets? Nee… gewoon op je loopschoenen! De ideale manier (zeggen ze) om de winter te overbruggen, kracht op te bouwen en zo super sterk (en snel) aan de start te verschijnen in het voorjaar. Je begrijpt het al, mijn oren begonnen te klapperen, mijn voetjes te stampen en mijn ogen te glunderen. Sounds like heaven!

Maar dat is het niet echt. Cross lopen is andere koek dan op het asfalt, of zelfs op de baan. Het is veel zwaarder dan ‘gewoon’ hardlopen, want in plaats van dat je verhard en vlak loopt, ga je nu het gras op, zijn verharde wegen eerder een uitzondering en red je het niet langer op je prachtige schoentjes. Tenminste, wanneer je een beetje gas wilt geven.

Afstanden
Het crossseizoen gaat nu zo’n beetje van start, dan worden er overal in het land crosslopen georganiseerd. Die bestaan vaak uit een klein(er) parcours, waar je soms meerdere rondes overheen loopt om afstand te maken. Regelmatig wordt er nog onderscheid gemaakt tussen mannen & vrouwen, de mannen moeten dan verder  lopen dan de vrouwen.

De afstanden zijn ook anders dan die van wegwedstrijden, zo is er vaak maar één afstand en ligt die rond de 5-7 kilometer. Mocht je denken: Nou da’s een makkie, dan help ik je bij deze uit je droom :) (tenzij jij natuurlijk een Pro bent, dan mag je mij tips geven onder dit bericht :D)

Voorbereiden
Wanneer je dit nog nooit eerder hebt gedaan, laat staan getraind, dan kun je misschien de eerste keer een mooie tijd neerzetten, maar de volgende dag niet meer uit je bed komen van de spierpijn. Dus eist crosslopen eigenlijk wel wat voorbereiding (tenzij je natuurlijk al heel getraind bent, dan is het wel een stuk gemakkelijker).

Ga bijvoorbeeld het bos of park in en kies dan niet voor het wandelpad, maar ga off-road. Spring, ontwijk, klim, daal af en slalom. Je zult merken dat je meer in de verzuring treed, je hartslag flink omhoog gaat en je ademhaling ook. Combineer je dit met over takken springen en onder dingen door kruipen, dan heb je de ideale voorbereiding.

Gear
En een ‘nieuwe’ soort hardlopen, vereist natuurlijk ook nieuwe spullen. (hihi) En daar moet ik mijzelf ook nog wat meer in verdiepen, maar de basis moge duidelijk zijn: schoenen.

Voor crossen heb je speciale schoenen, ze zijn haast te vergelijken met ‘trailschoenen’, ze hebben een heel ruig profiel aan de onderkant, kunnen vaak beter tegen water dan normale schoenen en bieden wat ondersteuning rond je voet. De grip is het allerbelangrijkste, wanneer het modderig wordt en jij van heuveltjes afrent, kun je de schoenen maar beter aanhebben.

Verder zie je crosslopers vaak in een capri of korte broek, omdat je wel eens in de modder raakt of een slootje tegenkomt. Maar op kleding zal ik later op de blog nog uitgebreider terug komen!

Blessures
Want hoe leuk het crossen ook lijkt of mag zijn, het is ook blessuregevoelig. Loop je bijvoorbeeld niet met de juiste schoenen, dan glijd je gemakkelijk weg en aangezien het (bijna) altijd onverwachte bewegingen zijn, liggen spierscheurtjes en andere rare fratsen op de loer. (En die willen wij niet!)

Training is dus een dikke aanrader! Ga lekker het park of bos in wanneer het regent, leer om snel te reageren op een veranderende ondergrond en in te schatten hoe je het beste kunt afdalen of klimmen. Zo sta je in ieder geval al een stuk zelfverzekerder aan de start van je eerste cross!

Lijkt crossen jou wat? Of heb je al ervaringen met crosslopen?

Volg Girlontherun ook op InstagramFacebook & Bloglovin!:)

 

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Manon
    15 oktober 2014 at 04:38

    Interessant om te lezen, maar ik weet niet of het echt iets voor mij is haha! Lijkt me niks om door modderpoelen te rennen eerlijk gezegd :P

  • Reply
    Manon
    15 oktober 2014 at 04:44

    Met crosslopen niet maar onlangs heb ik m’n eerste korte trail gelopen en dat vond ik echt geweldig!

  • Reply
    Marjolein
    15 oktober 2014 at 05:51

    Goede tips! Ik heb komende zondag een 5 km crossloop bij mijn oude atletiekvereniging, rondjes van 1km met een rondje over de baan en dan de grasvelden (lees: moddervelden) in en langs de berm van een sloot weer terug richting de baan. Dit loopt niet zo fijn, aangezien je elke rondje op de zelfde manier scheef door die slootberm (of hoe dat ook heet :p) loopt. Vorig jaar had ik het er echt zwaar!

  • Reply
    Lonneke
    15 oktober 2014 at 06:00

    Net als jij ga ik dit jaar als het goed is ook mijn eerste cross seizoen doen.. heeel benieuwd haha ik geloof graag dat het zwaar wordt. Ik ben wel nog junior dus is mijn afstamd ietsje korter! Succes ben ook benieuwd naar jou verhalen:)

  • Reply
    Sjoukje
    15 oktober 2014 at 08:58

    Ik ga me hier zeker in verdiepen. Ik denk dit jaar maar eens uit proberen. Bij mijn club worden er regelmatig crossjes georganiseerd, dus laat ik daar maar eens mee beginnen.

  • Reply
    Linda
    15 oktober 2014 at 09:20

    Ik vind het er heel cool uitzien. Maar ik hou absoluut niet van vies worden :) Dus valt het af ;)

  • Reply
    Sally
    15 oktober 2014 at 10:41

    Afgelopen februari ook iets vergelijkbaars gedaan. 5km loop door het bos en de regen was met bakken uit de lucht gekomen dus een en al modder. Helaas na 4km m’n kuitbeen gebroken door het misstappen op een tak en door m’n enkel gaan (overigens ook verkeerde schoenen). Nu een beetje huiverig voor het bos geworden. Mijn atletiekvereniging heeft ook crosslopen maar ik ga nog een jaartje moed verzamelen. Deze winter richt ik me eerst op de langere afstanden :). Succes en doe voorzichtig!

  • Reply
    Wouter
    16 oktober 2014 at 08:22

    Crosslopen zijn inderdaad heel erg goed om een basis te leggen voor komende zomer. Qua keuze schoenen is het wellicht handig om naar ervaring van anderen te vragen. Meestal loop ik op oude spikes (baanatletiekschoenen met ijzeren versleten punten) maar als de grond te hard is zijn normale schoenen ook goed te doen.

  • Reply
    thas
    16 oktober 2014 at 19:47

    Even een vraag over een instagram foto hoor (heb daar zelf geen account): gister liep je 4,5 km. Was je hartslag 155 gedurende de training, of toen je aan het herstellen (lees bijkomen:p) was? Als het tijdens het hardlopen was; wow lage hartslag bij dat tempo! Was je hartslag altijd al zo goed (laag)?

    • Reply
      thas
      27 oktober 2014 at 20:06

      ?

    • Reply
      Girlontherun
      30 oktober 2014 at 08:13

      Hoi Thas!

      Sorry, ik durf nu niet meer te zeggen welke dat was.. maar volgens mij was dat toen een interval training dus dan is het een gemiddelde, en het ligt ook aan mijn tempo, ik kan heel goed beneden de 150 lopen als ik chill ren, maar of dat perse goed is durf ik niet te zeggen! Sorry!

      Liefs, Kirsten

  • Reply
    Marielle Lankamp
    10 december 2016 at 11:54

    Doe zo mee aan de Nijverdalse bergcross 5 km met de assen door de plassen haha# zinin!!

  • Leave a Reply