Sta je op het punt om te beginnen met hardlopen? Ga je eindelijk de knoop doorhakken nu het voorjaar zich aandringt? Voor de website Gezond Dichtbij schreef ik een blog waarop ik 5 tips deel om een goede start te maken met hardlopen. Hieronder vind je het artikel!
1. Investeer in goede schoenen
Het is de basis. Ik snap heel goed dat je begint op je gympjes en in je oude joggingbroek, maar wanneer je na een paar keer lopen de smaak een beetje te pakken hebt, ren dan het liefst zo snel mogelijk naar een hardloopspeciaalzaak. Ik kan je nu helemaal gaan uitleggen hoe het zit, maar dat doe ik niet. Ik geef je enkel even het belangrijkste mee. Waar het op neer komt is dat je proneerders hebt en niet-proneerders (en daar binnen nog verschillende gradaties). Wanneer jij als proneerder op een niet-pronerende (neutrale) schoen gaat lopen, gaat het fout, en andersom ook. Besef maar eens dat wanneer je met je ene voet op de grond landt, er minimaal drie keer jouw lichaamsgewicht op komt te staan en als je daar niet de juiste schoen onderzet gaat het fout. Gevolg: klachten & pijnlijke blessures. En dat is wel het laatste wat je wilt wanneer je net begint!
2. Stel doelen
Je maakt het jezelf zoveel makkelijker wanneer je van te voren weet waarvoor je traint. Dit kan heel specifiek zijn (in dertig minuten vijf kilometer lopen in juni) of puur als richtlijn dienen (over drie maanden vijf kilometer kunnen hardlopen). Het geeft je een houvast, trekt je op de mindere dagen de deur uit en geeft onwijs veel voldoening wanneer je een doel behaalt. Daarnaast kun je tot aan je grote doel, ook mini-doelen stellen. Denk aan: vijf minuten achter elkaar kunnen hardlopen of een kilometer volhouden op hoog tempo etc. Weten waarvoor je traint is al de helft!
3. Word lid van loopgroepjes op Facebook
Je zult versteld staan van hoeveel Facebook-groepen er zijn die vol zitten met hardlopers. Typ maar eens in in de zoekbalk: ‘Ik Loop Hard’, ‘Libelleloopt’, ‘Running Junkies’ , ‘hardlopen’ , ‘lopersgroep’ en zoek zo groepen waar je lid van kunt worden. Hier kun je meteen al je vragen kwijt of gezellig kletsen. Een ideale online motivator! En wie weet kom je nog wel een runningmaatje tegen.
4. Train 2-3 keer in de week
Whaaat? Zoveel? Ja, zoveel. En het liefste drie. Wanneer je begint, moet je lichaam heel erg wennen. De constante dreunen op de grond vormen een zware belasting. Jij kunt misschien met je conditie wel twintig minuten achter elkaar lopen, maar je spieren en pezen redden dat niet. Daarom moet je altijd goed opbouwen met schema’s; je conditie went namelijk sneller, terwijl je pezen en spieren langer nodig hebben. Afijn, je kunt beter drie keer vijftien/dertig minuten trainen, dan een keer anderhalf uur. Want op het moment dat je dat doet, belast je je lichaam ontzettend, geef je het vervolgens een hele week rust, waardoor de spieren vergeten welke inspanning je hebt geleverd en vervolgens ga je ze out of the blue weer keihard belasten.
Je kunt wachten op pijntjes en klachten die je met vaker en korter/gerichter trainen in de week niet krijgt. Zorg wel dat er altijd minimaal een dag tussen zit om je lichaam te laten herstellen voor de volgende training. Je zult zien dat je spieren uitgerust zijn, maar nog wel de vorige training herinneren waardoor het opbouwen veel sneller en vaak met minder blessures gaat.
5. Onthoud dat het vanzelf leuker wordt
Vaak hoor ik van beginnende lopers om mij heen: ‘ Ja maar… ik vind het helemaal niet leuk! Jij doet het zo gemakkelijk, maar ik vind het maar saai en vermoeiend. Bovendien ga ik nooit die vijf kilometer achter elkaar redden, dat kan ik niet!’ – Ho. Stop! Geloof me, ook de ‘gevorderde’ hardlopers hebben last van motivatiedipjes of zijn moe wanneer ze uit hun werk komen na een zware dag. Ook die gevorderde hardlopers zijn ooit zoals jij begonnen. En kijk waar zij nu zijn. Dat kun jij ook! Stel jezelf realistische doelen en houd in het achterhoofd dat wanneer je het drie weken achter elkaar volhoudt, het al in het systeem van je lichaam komt en het daardoor makkelijker wordt. Echt! Dus even tanden op elkaar, want je zult ervan gaan genieten. Dat beloof ik je. (En denk anders maar even na over de vraag waarom er duizenden mensen naar hardloopevenementen komen!) You can do this!
Succes!!
5 Comments
Jildou
19 maart 2015 at 13:53Ik heb hier net in Helsinki ook weer mijn hardloopschoenen aangedaan en hoewel ik het zo erg gemist heb kan ik helaas ook niet keihard van start gaan. Dan weet ik dat mijn lichaam me weer terugroept en ik weer op de bank zit met pijnlijke schenen! Dus op naar de sportschool voor krachttraining en rustig aan beginnen.
Girlontherun
19 maart 2015 at 14:21Heel verstandig Jildou! Hoe stom ook… Inderdaad, krachttraining is een hele mooie aanvulling om je spieren te versterken voor bij het hardlopen. Sterkte!
Marvin
20 maart 2015 at 10:59Goede hardloopschoenen is misschien wel de belangrijkste investering als je gaat hardlopen. Zeker als je veel km’s gaat maken is het belangrijk dat je comfortabel loopt en een schoen hebt die bij jouw voeten past.. zo voorkom je blessures.
Toen ik begon met hardlopen na een blessure had ik, door verkeerd schoeisel, een achillespeesontsteking te pakken. Nu ik de juiste schoenen heb, heb ik nergens last meer van :)
Jenn
20 maart 2015 at 15:44Goeie tips!
Ellen
24 maart 2015 at 19:15Wat een leuk artikel! En zo herkenbaar!! Vooral de schoenen, sinds ik jaren geleden voor het eerst een filmpje liet maken van mijn loopje, ben ik verknocht aan Nike. Ze passen me stuk voor stuk perfect, en een leuk paar schoenen nodigt uit om te gaan lopen! Een leuk doel om jezelf te stellen vind ik een funrun. Zo doe ik as zaterdag mee met de electric run. Die is maar 5 km dus een heel leuke run als je nog niet zo lang loopt. Mijn ultieme doel tot nu toe was de halve marathon. Die liep ik in 2 uur en 1 minuut. En nu zou ik hem toch wel heel graag eens onder de 2 uur lopen. Voorheen een hekel aan lopen, nu een verslaving! Dus iedereen die het nog niet zo leuk vindt: vooral doorgaan!!