INFO | Krachttraining naast het hardlopen

Krachttraining is ontzettend belangrijk als je sterker wilt worden met hardlopen.

Met krachttraining versterk je de spieren in je ‘core’ oftewel: je romp. Wanneer jij loopt is je romp je basis, want vanuit daar bewegen je benen en zwaaien je armen. Je begrijpt het  al, wanneer jouw core dan ook een stuk sterker is dan normaal, dan heb jij naast meer kracht ook veel meer stabiliteit.

Twee voordelen op een rijtje:

Kracht: Door de spieren die je hiermee traint, kunnen jouw benen steeds meer klappen aan. Door bijvoorbeeld je hamstrings en bilspieren aan te pakken, wordt jouw afzet ook steeds krachtiger.
Stabiliteit: Let maar eens op lopers om je heen, vaak zwaaien de armen van links naar rechts en gaat het bovenlichaam mee. (Misschien betrap jij jezelf er ook wel op!) Dit komt onwijs veel voor, let erop en combineer het met training. Je gaat verschil merken!

Maar wat kan ik dan het beste doen? Ga aan de slag met losse (!) gewichten in de sportschool. Plaats jij jezelf in een standaard apparaat, dan beperk jij je lichaam tot bepaalde houdingen en worden je spieren niet maximaal getraind. Ga je echter zelf aan de slag met bijvoorbeeld squats met een grote barbell (halterstang) dan moet jouw hele lichaam meewerken (van benen voor stabiliteit, van buikspieren voor de juiste houding, van arm en nek spieren voor de barbell tot je hersenen voor de controle). Een heel rijtje voordelen dus.

Vorm
Daarnaast is het belangrijk dat je eerst voor de vorm veel gaat trainen. Zorg dat je de opdrachten die je bijvoorbeeld van je trainer bij de sportschool krijgt goed kunt uitvoeren zonder (zware) gewichten. Heb je ze onder de knie? Begin met gewichten.

Train je echt voor naast het sprinten? Houd je krachttraining dan kort en krachtig. Doe maximaal 3 sets van 6-8 herhalingen. Niet meer! Zorg dat je bij de laatste herhalingen moe wordt, maar het nog net goed kunt uitvoeren. Met sprinten moeten je spieren namelijk continu explosieve kracht uitvoeren en door je krachttraining daar ook op aan te passen, worden je spieren in korte tijd sterker en sneller.

Waar train jij mee? De apparaten of losse gewichten?
Liefs, Girlontherun
Kirsten

 

Theorie gebaseerd op krachttraining voor sprinters

Bronnen:

Een deel van mijn kennis komt uit het literatuurverslag dat hier te vinden is: http://www.dekinesist.nl/data/Literatuurverslag Nederlandse versie.pdf
Daarnaast heb ik kennis verkregen door gesprekken met (NK) sprinters van de Atletiek Vereniging.

Girlontherun

4 Comments

  1. super leuk dat je nu ook deze kant uit gaat! voor sprinten is het inderdaad heel gunstig om veel spiermassa te hebben voor de korte explosieve inspanningen die je moet leveren :D het is wel belangrijk om heel je lichaam evenveel te trainen, dus niet je bovenlijf minder dan je benen want dan raak je uit balans. of denk aan de andere kant eens aan jongetjes die grote armen willen en vervolgens spillebeentjes hebben haha, ziet er niet uit :P

  2. ik heb ook een tijd getraind met apparaten, maar daar behaalde ik lang niet zo veel resultaat mee als met losse gewichten. ik ga in ieder geval de komende tijd met losse gewichten werken + alleen met mijn eigen lichaam.

  3. Hum… aan krachttraining doe ik niet en eerlijk gezegd denk ik ook dat ik er mij niet kan voor motiveren. Naast het hardlopen, rij ik ook nog paard en probeer minstens 1 keer per week pilates te doen. Ik ben nu ook met de 30 day plank challenge om mijn core te versterken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*