Trailrunning

Trailrunning, mijn mond valt er soms van open als ik de filmpjes op Youtube bekijk. Wat ontzettend knap en wat ontzettend stoer! In dit artikel probeer ik jullie er dan ook zoveel mogelijk over te vertellen, én te laten zien.


Maar was is Trailrunning eigenlijk?

Het is een stijl die afkomt van het normale hardlopen, maar trailrunning is een stuk extremer. Bij trail running kies jij je eigen weg/pad (trail), je laat je dus niet leiden door de gewone aangelegde straten of het asfalt. Hierbij leg je bijvoorbeeld een parcours af door de bergen, door de woestijn of over de duinen.
Trailrunning komt in vele landen voor en er bestaan tegenwoordig al heuze events waaraan je mee kan doen. Bij Trailrunning komt heel wat kijken, hieronder een overzicht.

Uitrusting
Bij trailrunning ben je behoorlijk intensief aan het trainen, je loopt vaak op verschillende tempo’s. Het ene moment ga je op volle vaard en het andere moment moet je stukken langzaam en voorzichtig lopen. Omdat je op verschillende soorten oppervlaktes loopt (bijv.: gras en gesteente) draag je andere schoenen dan bij het dagelijkse hardlopen op asfalt. De demping is een stuk minder belangrijk, dus gebruiken trailrunners vaak schoenen met een dunne zool. Zo kan de voet zich makkelijker vormen naar de ondergrond en zet je automatisch meer kracht in je voetspieren. Als je op schoenen met een grote demping zou gaan lopen, dan doen je spieren in je voet vrij weinig, omdat alles al wordt opgevangen door de grote demping. Daardoor wordt de klap voor je beenspieren een stuk groter en houd je het minder lang vol.
Tijdens een trailrun loop je vaak grote afstanden, soms wel boven de 40km. Drinkwater is dus uiterst belangrijk bij het lopen. Hiervoor zijn speciale rugzakken met een (ingebouwd) drinksysteem. In de rugtas zit een soort ‘zak’, deze kun je vullen met water en door middel van een buisje kun je het eruit zuigen.

 Daarnaast is het afhankelijk van de afstand, hoe je je kleedt. Logisch natuurlijk, dat als je in de woestijn gaat lopen, jij je anders kleedt dan op 2000 meter hoogte in de bergen. Belangrijk om mee rekening te houden: Draag kleding in verschillende lagen, als je het warm/koud hebt kun je iets uit- of aantrekken, draag kleding van een licht gewicht en zorg dat ze makkelijk opvouwbaar zijn voor in je rugzak. Veel trailrunners dragen (sport)zonnenbrillen, tegen de zon en het vuil in de lucht. Daarnaast gebruiken trailrunners vaak wandel-stokken (de speciale rugzakken hebben hier vaak ruimte voor) ter ondersteuning tijdens het bewandelen van stijle gebergtes of het afdalen ervan. 

Training
Het lijkt mij echt ontzettend leuk om aan een evenement mee te doen voor trailrunners, helaas is er alleen weinig oefen gelegenheid in het platte Nederland. Ik heb al op meerdere filmpjes gezien, dat de enige mogelijkheid om hiervoor goed te trainen, is door het gewoon vooral heel veel te doen. Angsten op zij zetten en gaan. Zoek het ruige terrein op. Misschien in de duinen gaan trainen? Het bos ingaan of in het zuiden van Nederland de bossen/heuvels inlopen.

Tip
Het is belangrijk dat je bij het lopen voornamelijk op je voorvoet eindigt, zo heb je meer grip op de ondergrond. Leun met je rug naar achteren als je iets stijls afloopt. Het is een vrij risicovolle sport, dus als het even kan, kijk dan van te voren welke paden goed begaanbaar zijn en welke niet!

Heb je nu inmiddels al een beeld kunnen vormen van trailrunning? Om het af te sluiten heb ik hieronder een inspiring filmpje toegevoegd van het Youtube kanaal: Trailrunningmovies.

Watch & Enjoy!

En, ben je enthousiast geworden? Binnenkort voor een run door de duinen?
Of toch liever over het vertrouwde (en veilige) asfalt?

Girlontherun

One Comment

  1. Wauw, wat cool!
    En ik maar denken dat de crossloopjes hier in de buurt al heftig zijn. Dit filmpje is me iets te heftig, maar het idee van geen paadjes volgen en lekker overal doorheen rausen vind ik super!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*